Pepparkaksbak – Förberedelser

Snart är det December, december är en händelserik månad, och speciellt för vår familj.

Den 8:e december fyller vår äldsta son 17 år
Den 13:e december är det Lucia
Den 23:e december fyller vår yngsta son 2 år
Den 24:e december är det julafton

Sen där emellan är det advent som man kanske vill mysa till lite extra för att få in julkänslan.

Som utlandsboende känns julen extra viktig, inte pga religon (vår familj är alla muslimer) men för mig som svensk är det en viktig tradition som jag vill föra vidare till mina barn. För det är just det som det är för mig och under hela min uppväxt, en tradition!
En tradition där man förbereder med pynt, bakar, pysslar och sen samlas man familj och släkt. Man äter god mat tills man nästan spricker, tittar på Kalle, väntar på Tomten och öppnar paket, sen kan man äta lite till, spelar sällskapsspel, äter nötter, och choklad och bråkar om pralinerna i paradisasken… Tittar på Karl-Bertil Jonssons jul och myser med tända ljus medan barnen leker med sina saker de fått i paketen.
En otroligt fin och viktig tradition och den vill jag bevara som utlandssvensk och förhoppningsvis kommer mina barn fortsätta fira med sina familjer när de blir vuxna.

Så idag började jag förbereda inför första inför julen…. Pepparkaksdeg (jag har i och för sig gjort saffransbullar)

Jag följde det här receptet, det var egentligen dubbelt och för ca 200 pepparkakor men jag tänkte att det räcker med 100 så jag halverade.

Pepparkaksdeg

ca 100 st

  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vatten
  • 125 g smör
  • 1 msk kanel
  • 0,5 msk mald kardemumma
  • 0,5 msk malda kryddnejlikor
  • 0,5 msk mald ingefära
  • 0,5 msk bikarbonat
  • 7,5 dl vetemjöl

Gör så här:

  • Häll socker, sirap och vatten i en kastrull och koka upp, ta bort ifrån plattan och låt det kallna.
  • Dela smöret i små bitar och lägg i en bunke tillsammans med kryddorna.
  • Häll över socker och sirap blandningen över smöret och kryddorna och rör om tills smöret har smält.
  • Blanda mjöl och bikarbonat i en skål och rör sedan ner det i vätskan.
    Degen kanske upplevs som lite lös, men det är ingen fara, den sväller sedan.

  • När degen känns smidig så lägg den i en påse och sedan in i kylskåpet i 1-2 dygn.
  • När det är dags att baka pepparkakorna, sätt ugnen på 200 grader.
  • Mjöla bordet och kaveln lite så de inte fastnar.
  • Kavla ut och tryck ut figurerna.
  • Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda kakorna i 4-6 minuter.

Färdiga degen 🙂

Jag återkommer med resultatet när de är klara om någon dag eller två ✌

Följ:

9 Kommentarer

  1. Profilbild 28 november, 2017 / 20:18

    Åh va kul med bakning 😍

  2. Profilbild 28 november, 2017 / 20:51

    Så mysigt med pepparkaks-bak😃 vi ska snart sätta igång med det också. Runt Lycka brukar vi börja med julbak😍

  3. Profilbild 28 november, 2017 / 21:44

    Det mycket som händer i december!😍 Måste testa receptet🙌🏽

  4. Profilbild 28 november, 2017 / 22:28

    För oss är det oxå bara tradition och ngt som även jag vill att barnen tar med sig. Ett tips till pepparkaksdegen som vi fick iår av våran granne (brukar göra egen) men apelsin inte frågat än dock om det ska vara färskpressad apelsin men antar det han är bagare 😎 godaste hemmagjorda pepparkakor jag har ätit blev det!

  5. Profilbild 29 november, 2017 / 00:13

    Så mysigt med julbakning! Själv är jag stor fan av julen, och jag kan nästan inte vänta till december börjar på fredag! 🎄😃

  6. Profilbild 29 november, 2017 / 16:35

    Tack för tipset gällande pepparkaksdeg! Roligare att göra själv än att köpa färdig deg… Gillar verkligen denna period med allt som har med bakning att göra 😉 🙏🏻

    • Profilbild
      Jenny
      Författare
      29 november, 2017 / 18:10

      Ja det är så mysigt med mörkret och alla dofter, pyssel och bak 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Visa mitt senaste blogg inlägg i min kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.