5   431
10   197
6   238
17   405
9   103
0   109
7   579

Skolstart

I måndags började allvaret igen!

Här börjar skolan lite senare än i Sverige, och i måndags var det dags!
Dottern som började i ettan hade lite inskolning i fredags mellan 10-12 då hon fick träffa lärare och kompisar och de visade runt i skolan, var allt ligger osv.

Efter det åkte vi för att inhandla skoluniformer. Alla skolor här har olika uniformer och det är olika regler på olika skolor om vad de ska ha på sig.
I förra skolan behövde de tillexempel bara ha på sig en skoltröja och sen valfria byxor under.

I endel skolor har flickor kjol och pojkar byxor, vissa har shorts. I mina barns skola har alla samma kläder. En blå piké tröja (kortärmad på sommaren och långärmad på vintern) och grå byxor.

Detta var inte poppis hos något av mina kiddos, speciellt inte dottern som tyckte hon såg ut som en pojke i byxorna och hon ville absolut inte ha dem på sig.

Sen köpte vi allt material som de behöver som tex. pennor, sudd, färg pennor, vattenfärger, kladdkritor, skrivböcker, sax, matlåda, playdoh, mappar, pärmar osv.

När måndagen tillslut kom var dottern super peppad, dock inte på kläderna men på att få gå till skolan och träffa kompisar igen efter ett långt sommarlov.

Vi lämnade henne vid 8:15 och 8:20 sjunger alla barn nationalsången på skolgården.
8:30 var hon i klassrummet 🙂

Här börjar alla barn i skolan 8:30 och de yngre barnen slutar 14:30, de äldre barnen slutar 15:30.

Lunch är 12:00 till 13:00 och de flesta barnen här går hem och äter sin lunch. Endel blir hämtade av sina föräldrar och andra åker skolbussen hem för att äta. Det finns en kiosk som säljer toast, juice, frukt och annat smått och gott och endel barn köper sin lunch där och andra har med sig matsäck.

De här första dagarna har vi åkt till skolan vid lunchen och varit med dottern den timmen hon har haft rast och då har hon antingen ätit medtagen mat eller köpt något i kiosken.

Vi får se hur vi ska göra nästa vecka om hon ska komma hem och äta eller om vi kanske ordnar så hon får åka till Emirs förskola (som även är fritids för större barn efter skolan) och äta lunch där.

Det verkar som de flesta barnen i hennes klass alla blir hämtade och äter sin mat hemma och vi vill inte att hon ska bli ensam kvar på skolan utan kompisar från hennes klass.

På väg till skolan för allra första gången!

Och hur går det med skoluniformen som hon verkligen hatade?
Inga problem, alla barn har samma kläder, alla hennes nya kompisar med och då känns det ju genast toppen!!

Följ:

1 kommentar

  1. Profilbild 11 september, 2019 / 23:27

    Älskar att du berättar om hur allt går till hos er – jag tycker att det är så spännande. Och kan faktiskt tycka att det här med skoluniform är fint då mycket mobbing i sverige handlar om vad folk har för kläder och inte. Fortsätt snälla berätta om allt som skiljer livsstilarna åt. Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Visa mitt senaste blogg inlägg i min kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.