Formfranska/Rostbröd
Mina barn har saknat svenskt ”Rostbröd” så jag provade att baka eget. Brödet som ligger i hyllorna här har lång hållbarhet och smakar inte alltid så färskt. Det här receptet räcker till två formfranska.
Portioner Förberedelsetid
2st 15min
Tillagningstid Passiv tid
30min 1tim
Portioner Förberedelsetid
2st 15min
Tillagningstid Passiv tid
30min 1tim
Ingredienser
Pensling:
Instruktioner
  1. Börja med att klä in två brödformar (1,5 liters) i bakplåtspapper.
  2. Blanda vatten, mjölk i en kastrull och värm upp till 37 grader.
  3. Smula jästen i en bunke och häll över vätskan, rör om tills jästen har löst upp sig.
  4. Tillsätt salt, socker, smöret och mjöl.
  5. Arbeta degen (5 minuter i maskin eller 10 min för hand).
  6. Ta upp degen och dela i två delar, forma dem till två limpor och lägg i formarna.
  7. Låt jäsa i 60 minuter under en bakduk. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Pensla bröden med ägg och strö på vallmofrön.
  9. Baka bröden i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter.
  10. Låt bröden stå ca 10 minuter i formarna innan du tar upp dem. Låt brödet svalna helt innan du skivar det.