Köttfärspiroger
De här pirogerna har jag gjort nu i över 15 år och receptet har jag fått skriva ner efter min svärmors beskrivning. Super goda att ha med på utflykten, till en kopp te eller tillsammans med en fräsch sallad.
Portioner Förberedelsetid
32Stycken 30Minuter
Tillagningstid Passiv tid
15Minuter 1.5Timme
Portioner Förberedelsetid
32Stycken 30Minuter
Tillagningstid Passiv tid
15Minuter 1.5Timme
Ingredienser
Degen
Instruktioner
  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken och häll sen ner vätskan i bunken med jäst och blanda så jästen löser sig. (Vätskan ska vara fingervarm så klart)
  2. I med salt och ägg och rör om, och sen ner med allt mjöl. Blanda tills degen blivit fast och fin. Låt den stå och jäsa i 1 timma. Medan degen jäser är det dax att göra fyllningen till pirogerna.
  3. Fräs löken och köttfärsen, häll i kryddorna, tomatpurén, paprikan och vitlöken och låt det stå puttra på spisen tills paprikabitarna har blivit mjuka. Ibland kan man få hälla i lite vatten och låta det koka bort. Krydda efter smak!
  4. När degen jäst i en timme så ska du knåda den ordentligt, dela den sedan i fyra ungefär lika stora delar, och dela sedan var del i 8 delar (=32 st).
  5. Kavla ut till små rundlar, lägg på fyllningen (jag brukar lägga ungefär 1 ½ matsked), vik ihop och kläm ordentligt i skarven med en gaffel så det inte går upp.
  6. Låt dem jäsa i ytterligare 20 minuter under en bakduk
  7. När de har jäst klart så pensla pirogerna med uppvispat ägg. Jag brukar sprinkla på lite svarta kumminfrön och sesamfrön.
  8. Smaklig måltid!