6   322
5   494
11   548
9   559
1   298
11   388
26   502

Saffransbullar, kanske världens godaste!

Jag hade tre påsar med saffran hemma som min mamma skickade till mig. De har legat i skåpet och väntat på att jag ska baka något.

Igår fick jag ett ryck och bestämde mig att prova göra saffransbullar fyllda med mandelmassa. Receptet kommer ifrån MITT KÖK , jag gjorde dubbel sats av det här receptet och det blev SUPER BRA!!!
Rekommenderar er verkligen att prova!

Jag gjorde egen mandelmassa eftersom det inte finns att hitta här.  Det är faktiskt super lätt att göra, finns många olika recept på nätet att göra efter men jag gör så här:

Du behöver:
300 g mandel
3 dl socker
1 äggvita

Gör så här:
Skålla och skala mandlarna (går bra med skal oxå men jag föredrar utan skal),  ner med dem i en matberedare och häll i socker mixa ett bra tag, ibland får man stanna och blanda om och mixa lite till. Sen ner med en äggvita och mixa tills det blir en smidig massa.
Packa in i plastfolie och lägg i kylskåpet, klart!

 

Nu till Saffransbullarna (ca 40 stycken)

Du behöver:

Fördeg
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 g saffran (2 påsar)
  • 8,6 dl vetemjöl
Deg
  • 150 g smör rumstemperatur
  • 1,7 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 5,3 dl vetemjöl
Mandelfyllning
  • 250 g mandelmassa
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 120 g smör rumstemperatur
Pensling & topping
  • 1 st ägg
  • hyvlad mandel
  • pärlsocker

Gör så här:

  • Saffransdeg: Börja med att göra en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i mjölken och blanda ihop det med vetemjölet. Knåda till fin en deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör degen då 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.
  • Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen börjar kännas len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar.
  • Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så att den släpper sin spänning.
  • Mandelfyllning: Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.
  • Kavla ut degen, ca 45 x 70 cm, cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord. Bred ut fyllningen jämt över degen. Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som en nysta. Lägg i bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk 1-2 timmar.
  • Sätt ugnen på 200 grader, pensla med ägg och strö över hyvlad mandel och pärlsocker och grädda mitt i ugnen på 200 grader i 13-15 min tills saffransbullarna fått en fin gyllenbrun färg.

Följ:

5 Kommentarer

  1. Profilbild 20 november, 2017 / 16:56

    Saffransbullar är så vansinnigt gott! Mums!

    • Profilbild
      Jenny
      Författare
      21 november, 2017 / 21:34

      Ja visst är det!!!
      Oemotståndligt gott 🤪

  2. Profilbild 20 november, 2017 / 18:39

    Åh va gott 😄

  3. Profilbild 20 november, 2017 / 21:58

    Mums så gott.. Får jag kanske prova nån gång..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Visa mitt senaste blogg inlägg i min kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.