Frieri och annat babbel (Turkiska traditioner)

Halloj,

Så var det måndag igen!
Jag skrev ett långt inlägg igår men så hände något och det försvann, skumt eftersom min blogg sparar sig automatiskt hela tiden när jag skriver. Men det är bara att acceptera och skriva om… haha…

Vår dotter går i förskoleklass, de får inte lunch i skolan utan man får en lista hem en gång i månaden där det står vad man ska ta med till alla barn i klassen.
Idag var det vår tur att ta med mat till alla barn och vi fick det lätt, vi skulle ta med ”Frukost”, alltså bröd, grönsaker, ost och juice. Barnen går i skolan från 8:30-12:00, så de behöver inte äta en regelrätt måltid då de kommer hem vid 12 och då får de äta hemma (förhoppningsvis). Vi tog med bröd, ost, gurka, tomat, oliver, juice och bananer till alla barn.
Den familj som tar med mat ska egentligen oxå städa lokalen, men jag tror att fröknarna blev lite obekväma att min man var med oxå, det är inte vanligt att pappor kommer med för att städa, men eftersom jag inte pratar så bra turkiska och inte förstår vad det är man ska göra så får ju O följa med. I alla fall så slapp vi städa… haha… de ville nog bara att vi skulle gå 😉 Men vi fick lova att inte säga något till de andra föräldrarna.. haha… Lite fördelar med att inte kunna språket så bra 😉

Selin som sitter på kanten

Eftersom vi slapp städa så hade O tid att åka till bokaffären med mig för att köpa silkespapper till julpyssel. Jag hittade inte silkespapper men hittade nått annat (kanske kallas kreppapper?)

Så när selin kom hem från skolan gjorde vi smällkarameller medan Emir vilade 🙂
Det är verkligen så mysigt med allt pyssel och bak inför julen 🙂 Man uppskattar det verkligen mycket mer än när man bodde i Sverige. Där pyntade jag sällan… kunde typ hoppa över julen om jag inte hade haft barn.

Okans bror som är 27 år är fortfarande singel men har träffat en tjej och de tycker om varandra massor. Här är det viktigt att få föräldrarnas åsikter innan det blir allvar.

Varför undrar ni som inte är så insatta i kulturen och livet här?

Här finns inte samma skyddsnät som i Sverige.
Det finns inte bostadsbidrag, socialbidrag, underhållsbidrag, a-kassa eller barnbidrag (finns en liten summa som fattiga kan få men det handlar om ca 2-300 kronor).
Lönerna är låga och arbetstiderna är långa och oftast 6 dagar i veckan och förskolorna är dyra.

Skulle inte äktenskapet hålla så blir det väldigt svårt för tjejen att klara sig själv som ensamstående. Oftast måste hon flytta hem till sina föräldrar igen pga. att hon inte skulle klara sig ekonomiskt ensam med barn. Synd, men sant.

Just därför är föräldrarna väldigt måna om vem deras dotter vill gifta sig med.

I Sverige är det ju roligt om föräldrarna gillar ens partner, men det är inte lika viktigt, skulle man separera så är det liksom inte så stora problem. Man klarar sig oftast ekonomiskt och skulle man inte göra det så kan man få hjälp av socialen i värsta fall.

I alla fall, min mans bror och hans tjej känner att det börjar bli allvarligt och vill gärna starta ett liv tillsammans.
Så igår var vi iväg hem till hennes familj för att be om hennes hand, och föräldrarnas godkännande. Det gick bra tror jag, men man vet ju aldrig… haha… oftast är ju folk trevliga mot ens ansikte sen kanske de tänker och tycker något helt annat.
Vi får nog veta idag om han är ”godkänd” eller inte… 😉 Spännande, isånt fall så blir det nog bröllop till våren 🙂

Säger nu familjen ja, så är nästa steg att vi ska åka hem till dem igen med sötsaker ”tatli” (oftast några brickor med baklava) och det hela blir officiellt, oftast ger killen ett fint smycke till sin blivande och de byter ringar.
Tjejen serverar kaffe och det hon ger till sin blivande man och ofta kryddar hon det med stark peppar, salt och annat äckligt och han ska dricka det utan att ge någon min. Nu har jag glömt varför hon ska göra det, men det är en del av traditionen och det har en betydelse… har ingen att fråga nu.
Efter det är det förlovningsfest  och sedan bröllopet 🙂

Men nog om det… haha

Annars hände det väl inget speciellt i helgen, vi var och handlade och barnen fick äta på BurgerKing, jag och O valde dock Pizzahouse, O åt samma som han åt sist, pasta med kyckling och Curry, jag valde oxå samma som sist men den här gången med kyckling istället för biff.
Det var så gott!!!
Bor du i Turkiet och har en PizzaHouse i närheten så gå dit och ät, det borde vara samma i hela landet! Galet gott!!

Nä, nu ska jag tuta iväg och fixa middag… klockan är 17:00 här redan
Vad ska ni äta idag?

Följ:
Dela

6 Kommentarer

 1. 5 december, 2017 / 00:24

  Så fin Selin är! ?och det låter som ni har haft en jättefin dag, tur att ni slapp att städa, hehe… och det är så roligt att läsa om hur livet är i Turkiet! Så fantastiskt att du delar med dig ?önskar dig en fortsatt fin kväll

 2. 5 december, 2017 / 06:12

  Vad roligt att jag fick just din blogg att kommentera glömt trycka på följ nya inlägg ? spännande att läsa en blogg när man bor och lever i en annan kultur ☺️?kram

 3. 6 december, 2017 / 01:11

  Kul att höra om andra kulturer och spännande att du har valt att flytta till Turkiet.

  • Jenny
   Författare
   6 december, 2017 / 10:20

   Roligt att du gillar att läsa om det 🙂
   Så mycket som är så annorlunda här mot i sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa mitt senaste blogg inlägg i min kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

sv Swedish
X