Skollov

Igår började äntligen lovet för barnen här i Turkiet.
Vet inte vad lovet kallas… kanske Vinterlov?

Barnen hade sommarlov från Juni till September och nu har det gått i skolan nonstop sedan September.

Så igår var det äntligen dags för skolavslutning. Selin var tyvärr sjuk så hon var inte på sin avslutning, synd.

Barnen fick terminens betyg och de fick jätte fina betyg även denna termin!
Jag är så glatt överraskad över hur bra det går i skolan här, nytt land, nytt språk, nya lärare, nya vänner… Här studerar de på ett helt annat sätt och till och med matten är annorlunda, de räknar inte på samma sätt som vi gör i Sverige osv. (självklart blir svaren samma, men de gör sina uträkningar annorlunda).

Här får man sina betyg och har man fått extra bra betyg kan man även få ett diplom med sina betyg. Det bästa diplomet man får är ”Takdir” och har man bra betyg men inte fullt så bra så kan man få ”Tesekkür”.

Ilyas fick Takdir-diplom även denna termin (han har fått det varje termin sedan vi flyttade. Emre fick Tesekkür-diplom, och det fick han förra terminen med.

Emre har ju sina diagnoser och att han får diplom är stort!!
I Sverige fick vi knappt iväg honom till skolan, han åt mediciner för att klara av skoldagarna och hade en resursperson med sig under hela skoldagarna och ändå funkade det inte för honom, det var möten osv.

Här har han ingen medicin, ingen resurs, inga möten… och han fixar det galant!! Vad är det som fattas i Sverige? Jag är ingen expert men här kräver lärarna respekt. De bestämmer och barnen har inget att säga till om. För barn som Emre är detta riktigt riktigt bra, barn som Emre behöver tydliga ramar för att känna sig trygga. Han behöver veta att skoldagarna ser ut lika varje dag.

I alla fall… NU ÄR DET LOV… 2 veckor med sovmorgon och inga tider att passa. Skönt för både barnen och för oss föräldrar 😉

I morgon tänkte vi åka och prova nya nöjesparken som jag skrev om här om dagen. Men allt hänger på hur vädret blir, idag var det strålande solsken så vi hoppas på samma tur i morgon 🙂

Åh, höll på att glömma… höjdpunkten igår!!!

Fick ett paket av en fin vän (Rabia), ett paket fullt med godis, dipp till chips, och annat mumsigt!!! Jag blev så glad att jag blev helt tårögd! Tänk att det finns så fina människor!!!

Följ:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa mitt senaste blogg inlägg i min kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

sv Swedish
X