Ändrade planer

Oj mycket kan hända på en vecka!
I måndags började skolorna här efter ett långt och skönt sommarlov.

Här börjar man i första klass när man är 6 år. 

Jag har varit lite orolig för vår dotter som blev 6 år den 23:e augusti. Hon har mycket myror i brallan och känns inte riktigt redo att sitta i en skolbänk.

Hon har gått i förskoleklass från 4-5 år och det har ju gått bra, men det är mycket lek och korta dagar (8:30-12:00). 

Men så började riktiga skolan i måndags och hon såg fram emot det. Men redan andra dagen kändes det inte helt bra. Hon kom hem med sin storebror på lunchen och var ledsen. 

På onsdagen sa läraren att hon inte verkar riktigt redo. Hon vill inte alls göra vad läraren sa osv. 

I hennes klass är det 40 stycken 6 åringar med EN lärare.

Läraren berättade att flera somnat i bänken. Några hade gråtit för de vill hem. En gick mitt i lektionen för han var hungrig osv.
Det är en riktig soppa med andra ord… haha!!!

Så vi frågade om det fanns en möjlighet att Selin får gå ett år till i förskoleklass och börja i första klass när hon har fyllt 7 år. 

Vi pratade med rektorn och han sa att han tycker att alla barn ska börja ett år senare och att han önskade att fler föräldrar valde att göra som vi ville göra.

Även läraren sa att han själv satt sina barn i skolan när de fyllt 7 år då han inte inte själv känner att de är redo att sitta stilla i en bänk mellan 8-14. 

Man måste få ett intyg från en barn psykolog att ens barn inte är redo att börja i skolan för att skjuta fram det ett år. Detta då det är skolplikt här från 6 års ålder. Men det var inga problem att få det intyget.

Efter att vi varit hos psykologen så pratade vi med Emirs förskola som oxå har förskoleklasser och hörde om de hade plats för Selin där och det hade de!!
Selin ser verkligen fram emot att få börja där nu på måndag. De verkar ha ett bra schema med bland annat yoga/gymnastik på tisdagar och torsdagar. Selin är helt överlycklig hon älskar ju sånt. 

De har även instrument lektioner 🙂

Det känns bara super bra att ha tagit det här beslutet och låta dottern mogna innan allvaret kör igång på riktigt för henne.

Följ:

1 kommentar

  1. 23 september, 2018 / 14:31

    Vad skönt att det gick att fixa! Tycker också att 6 år är för tidigt. Här börjar man också när man är 6, tack och lov gick det bra tillslut även fast de grät första dagen och jag var tvungen att sitta med. Fick höra av läraren att ”det är inte normalt!” Suck.
    Här är det läroplanen som gäller, inte barnens bästa. Tyvärr. :/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa mitt senaste blogg inlägg i min kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

sv Swedish
X