Saker jag saknar…

Ibland tar man saker och ting för givet. 
Vissa saker saknar man inte förrän man inte längre får tag på det. 

Jag känner mig verkligen som hemma i mitt nya land och här finns så mycket här som inte finns i Sverige. Men fortfarande så saknar jag vissa saker med Sverige. 

En sak som jag tycker är svårt här är att laga mat. Den största mataffären här (migros) är oftast inte större än en tredjedel av en vanlig ICA maxi i Sverige. Alltså fattas mycket här. 

Jag saknar att kunna välja mellan 30 olika brödsorter. Att kunna köpa rykande färsk formfranska tex. Här är de stenhårda och har så lång hållbarhet att det måste vara massor med konstiga ämnen i. Köpa ett gott grovt bröd som man tar för givet i Sverige är nästan omöjlig här. Finns nått som ska likna grovt bröd men det är ju inte dagsfärskt. Jag saknar Lingongrova, barnen saknar vetekakor.

Jag saknar Bregott!! 
Här finns becel och annat margarin men inget som liknar Bregott. 

Jag saknar hushållsost, prästost, Greve osv osv osv… Här kan de inte göra ”vanlig” ost. De är hejjare och proffs på feta/getost osv. men deras vanliga ostar smakar som plast!!!

Jag saknar svenskt kaffe!! 
Det finns bryggkaffe här, i storstäder finns det säkert mer att välja mellan men just här där vi bor finns två sorter att köpa och de är inte speciellt goda. Jag tror till och med att Sveriges billigaste alternativ på bryggkaffe är godare än det kaffet man köper här. 
Här dricker de flesta te, det är det man bjuder gästerna på. Bjuder man på kaffe så är det turkiskt kaffe som gäller och inte bryggkaffe. 

Jag saknar andra mejeri produkter som tex. yoghurt med frukt i, eller bara vanliga vanilj yogurten  (så smidigt till barnens frukost). Här finns små brukar med danonino typ men med fem barn så går det inte att köpa sånna mini burkar. Det finns även 0,5 liters burkar med jordgubbs yoghurt och liknande de vi har i sverige (typ Yoggi) men en sån äter en av mina killar upp själv vid ett tillfälle och en sån kostar ca 10-12 kronor. Så om de ska kunna äta det vid tex. frukost och kanske mellis så går det ju lätt typ 100 kronor bara på yoghurt om dagen och det funkar ju inte i längden.

Jag saknar SMÅGODIS från typ karamellkungen eller Hemmakväll… ohh gud så jag saknar godis!!! 
Här finns det ju godis men det är ju inte alls samma smaker eller konsistens som det vi har i Sverige. 
Ikea har plockgodis men det är ju Haribo skit… inte svenskt godis… haha!!
Saknar choklad… jag är egentligen inte en chokladmänniska… gillar inte choklad så värst mycket. Men när man inte kan köpa det så saknar man det.. haha!! Saknar Daim och Plopp. 
Jag saknar Marabou, det går att köpa på IKEA men vi är där så sällan och det är rätt så dyrt så man köper kanske 3-4 st 200 grams kakor och de är ju slut inom ca en vecka 😉

Jag saknar svenska bak produkter som tex. Sirap och pärlsocker!

Jag saknar svenska butiker som Lindex, Kappahl, Åhlens, Stadium, Panduro, Lager 157, ICA och att allt är så lätt tillgängligt. Det här landet är så stort så avstånden är stora mellan olika platser

Jag saknar restauranger från alla världens hörn… jag saknar Sushi, kina mat, mexicansk mat. Jag saknar att kunna beställa en god saftig biff med en härlig bea och goda tillbehör!!!

Jag saknar stora lekland där man kan sitta och fika medan barnen leker av sig all energi!!!

Jag saknar att kunna prata med alla obehindrat.

Mjoo… mkt man saknar… Men som sagt.. Bara för att jag saknar dessa saker så betyder det ju inte att det är sämre här. Bara att det är annorlunda än vad man är uppvuxen med. 

Vad tror du att du skulle sakna mest med Sverige om du flyttade till ett annat land?


Följ:
Dela

11 Kommentarer

 1. 6 november, 2018 / 12:01

  Skriver under på allt! Vi har liknande livsmedel här, och man saknar så mycket. Nu är jag ju van, men första åren tyckte jag det var superjobbigt.
  Jag saknar bröd, kaffesorter, riktiga chips med dip, tillgång till all möjlig frukt. På vintrarna har vi att välja mellan banan, äpple och apelsin typ, och grönisar har vi bara det som är säsong och inget annat.. Så det blir lite enformigt, kan man säga.
  Och yoghurt… samma här med små byttor överallt. Inga stora förpackningar.
  Men som sagt, man vänjer sig ju.. 😛

 2. 6 november, 2018 / 15:17

  Jag är lite finsk och har varit och även bott i Finland många gånger, så det var intressant läsning! Jag håller speciellt med om kaffet! Jag gillar iofs både Presidentti och Juhla, men har en känsla av att det (och även kaffe generellt) är så mkt svagare än i Sverige? Något som dock är bättre i Finland är alla goda smaker av Fazer choklad – och inte bara de vanligaste! 😀

 3. 9 november, 2018 / 10:01

  Det här inlägget var värkligen bra ? jag har själv aldrig provat shuhi

 4. 9 november, 2018 / 10:03

  Det är som jag brukar säga, man saknar det inte, förrän man inte kan få det igen! Lite som kärlek haha! Man saknar det inte förrän man förlorat den man älskar 🙂 Intressant inlägg!
  Viktor postade nyligen…Kommer jag någonsin att hitta mig själv?My Profile

 5. 9 november, 2018 / 10:22

  Det kan jag absolut relatera till när jag bodde i USA.. mycket man saknade då

 6. 9 november, 2018 / 10:33

  Kan verkligen relatera i vad du skriver, oftast saknar man det inte förrän man absolut inte kan få tag i det. När jag var i Australien i 1 år förut så saknade jag alla möjliga saker jag absolut inte åt eller gjorde när jag var i Sverige haha 🙂
  sofia postade nyligen…Veckans hyllning #16My Profile

 7. 9 november, 2018 / 10:44

  Jag skulle sakna den svenska maten ?

 8. Denevigaresenären
  9 november, 2018 / 22:21

  Oh, som om jag skrev detta inlägg. ? Precis så känner jag när jag är längre tid utomlands. Bregott, kaffe, ost, ja, you name it! Och precis som du säger, det är inte sämre i det andra landet det är bara det att man saknar det man en gång haft. Kram ❤️

 9. 13 november, 2018 / 14:15

  Lösgodis och Zoegas skånerost, utan att tveka!

 10. 13 november, 2018 / 14:32

  Lösgodis och helt klart hushållsosten! Bästa pålägget ju!
  Becka Lindhe postade nyligen…HeroMy Profile

 11. 13 november, 2018 / 23:18

  Förstår att det finns livsmedel som du saknar. Jag hade nog saknat potatis vet inte om det finns men tror inte jag varken sett eller ätit det när jag varit i Turkiet. Gott mörkt bröd hade jag också saknat oftast har jag sett vitt bröd och nästan lika sorter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa mitt senaste blogg inlägg i min kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

sv Swedish
X