Invandrare

Asså, invandrare, långsamma och tröga, lär er Svenska och ta seden dit ni kommer osv. 

Mycket sånt snack hör man i Sverige av trångsynta människor.
Jag har alltid haft kompisar från andra länder –  Turkar, Syrianer, Libaneser, Kurder, Finnar, Ryssar, Iranier, irakier osv osv.

Jag känner mig rik

Jag ser mig själv som rik som har fått chansen att växa upp med mina ögon helt öppna för alla människor, inget blir liksom konstigt eller tabu. 
Jag ser mig själv som en rätt så fördomsfri människa och hoppas även att de jag möter upplever mig så.

Självklart har jag väl endel fördomar.
Om tex. rasister!
Jag har väldiga fördomar mot rasister. Jag tror tex. att de måste ha haft en väldigt svår barndom, riktiga rötägg till föräldrar och kanske även någon allvarlig hjärnskada (kanske en ärftlig sådan om även föräldrarna lider av rasism).

Men i alla fall, till saken.

Invandrare…

JAG har ju blivit invandrare!!!

JAG ÄR en av ”de” långsamma vid bankomaten (fattar inte ett skit var jag ska trycka för att få ut mina pengar).
JAG ÄR den i kassan som inte förstår hur mkt jag ska betala och måste titta på skärmen för att förstå hur mkt pengar jag ska ta fram. Jag måste titta noga på varje sedel och mynt för att ge rätt summa till kassörskan. 
Jag kan inte ringa ett samtal själv!
Jag kan inte gå till någon myndighet själv utan jag måste ha min man med mig, tack och lov att jag har honom!
Jag kan inte ens gå till apoteket, för här heter medicinerna nått helt annat och jag kan inte förmedla vad jag behöver var jag har ont eller vad mitt besvär är!
Jag kan inte ens (om jag skulle behöva) gå till gynekologen för att skaffa p-piller eller göra cellprov utan att min man följer med och översätter åt mig.

Jag är invandrare

Jag är invandrare, jag är den där som lagar konstig mat.
Den skumma som inte kan prata.
Den där med konstiga seder och traditioner.
Jag upplevs nog som långsam och trög.
Ja, till och med lite ”bakom flötet” och rätt så osmart som ”inte ens” kan räkna i kassan.

MEN

Här bemöter människor mig med ett vänligt leende.
Istället för att sucka när kön blir för lång och automaten envisas med att spotta ut mitt kort gång på gång så kommer någon fram och hjälper till.

Kanske något att tänka på i Sverige, försök sätta er in i den andra personens situation, i ett nytt land, nytt språk osv.

”-Ja, men de får lära sig svenska”

Ja, det är ju jätte bra om man kan lära sig språket i sitt nya land.
Men som vuxen är det SKIT SVÅRT att lära sig ett nytt språk.
Jag har varit här i snart 2,5 år och jag har inte lärt mig så mycket mer Turkiska under de här åren, och då har jag varit gift med min man i 19 år.

”-man får ta seden dit man kommer”

Ja, men alltså har man lämnat sitt land, sin släkt och sina vänner då är ens egen sed viktig.
Man vill inte tappa allt, sudda ut sitt ursprung.

Små grodorna

Jag är svensk och vi har väl inte så jätte stark kultur.
Jag menar vi har våra högtider men det är inte så mkt mer med det.
Men jag är ändå väldigt svensk här!
På midsommar kommer vi ha midsommarstång på bordet osv.
Jag vill inte att mina barn ska tappa det svenska och när man bor här så blir det extra viktigt att ta i lite extra för det är svårt att hålla traditioner levande när man bor i ett annat land.

Livet är inte svart eller vitt!

Jordens gränser har vi människor själva dragit!

Dragit livets vinstlott

De som är födda i Sverige har haft tur.
Inget annat än TUR!!
Du föddes inte i Sverige för att dina föräldrar är mer intelligenta, det är inte för att du är en bättre människa som du föddes i Sverige, du föddes inte i Sverige för att dina traditioner är mer viktiga än någon annans!
Du råkade bara dra ditt livs första och viktigaste vinstlott!! 
Tänk på det nästa gång någon framför dig i bankomaten inte får ut pengar och tar en evighet på sig!

Tänk på det!

Följ:
Dela

23 Kommentarer

 1. Camilla
  12 november, 2018 / 23:27

  Gud va bra skrivet!

 2. 13 november, 2018 / 04:24

  Som vuxen är det svårt att lära sig ett nytt språk ja, så mycket lättare för barn. Det har jag märkt på mig och Casper när vi är hos min pappa i spanien, casper nappar upp allt medan jag bara nappar en bråkdel

 3. annica
  13 november, 2018 / 09:58

  Mycket bra skrivet Jennifer, du har så rätt i allt du skriver.
  Hoppas allt är bra med dig och familjen.

 4. Pärla
  13 november, 2018 / 12:15

  Så viktigt det du säger och allting är inte så svart och vitt som vissa trångsynta människor verkar tro.

 5. 13 november, 2018 / 13:14

  Vilken tänkvärd text. Det precis som du säger, och ibland inte så lätt!

 6. 13 november, 2018 / 13:20

  Jättebra skrivet. Håller verkligen med dig, inte så lätt att komma till ett nytt land.

 7. 13 november, 2018 / 13:33

  Mycket bra skrivet. Men jag tycker ändå att det är super viktigt att invandrare lär sig språket. Vet att det är svårt att lära sig ett nytt språk. Men vet att det finns dom som har bott här i 10 år och inte brytt sig att lära språket, det är fel.

  • Jenny
   Författare
   13 november, 2018 / 13:39

   Jag Tror inte att de inte bryr sig om att lära sig.

   Om man tar mig själv som exempel… jag har nu bott utomlands i 2,5 år. Jag förstår lätta fraser osv. Men jag kan inte hålla en konversation.
   Jag har tyvärr inget jobb och har heller inga vänner här. Alltså har jag ingen att öva språket med.

   Min man kom till Sverige som 19 åring. Han började jobba direkt och lärde sig språket på ca 6 månader. (Idag pratar han flygande).

   Det handlar mycket om att få ut folk på arbetsmarknaden på ett eller annat sätt. Praktikplatser osv är guld för att man ska komma ut och öva sitt nya språk rent praktiskt.

   Min mamma flyttade till Gran Canaria 2001 hon umgicks bara med andra svenskar där under sina 15 år boende där.
   Hon gick även spanska kurser men hon lärde sig inte mer spanska för det. Hon försökte men tyvärr gick det inte alls så bra. Det är svårt att lära sig som äldre, tyvärr.

   • 14 november, 2018 / 13:52

    Samma för mig! Har inte haft någon som lärt mig ett enda skvatt för ingen har tid och jag har inte haft råd med att plugga privat. Summan av det är att efter 16 år är min arabiska skruttig. Hjälplig typ om man ska handla eller förklara nåt enklare hos läkaren, men inte tillräcklig för att arbeta med nåt komplicerat. SKulle nog aldrig få jobb här, kanske på fabrik. Lärde mig läsa och skriva arabiska för kanske 2 år sedan online med hjälp av en lärare i Sverige, liksom.
    Har TUSEN gånger större förståelse för de i Sverige som varit där länge men knappt kan svenska. Är man ensam är det supersvårt.
    Frugan E postade nyligen…Ångest, hat och avklarat träningsprogramMy Profile

 8. 13 november, 2018 / 13:49

  Jag anser inte någon som invandrare, vi är alla ifrån samma planet och jag älskar alla mina medmänniskor lika. Det enda som gör att jag anser någonannan mindre värd är deras handlingar; om du misshandlar, våldtar, mördar anser jag dig mindre värd. Allt annat har ingen betydelse för mig.

 9. 13 november, 2018 / 17:51

  Vilket jättebra inlägg! <3 Jag har också haft kompisar från andra länder, arbetskamrater och kollegor från olika länder, och jag har en gång i tiden levt i ett annat land i en by där ingen ens pratade engelska. Allt detta känner jag har berikat mig oerhört mycket. Jag bryr mig inte om vilket land folk kommer ifrån. Det är människors personliga egenskaper som har betydelse för mig. Jag får väl erkänna att jag tycker att man ska försöka lära sig språket i landet där man lever, men det är för att man klarar sig så mycket bättre då på alla sätt. Jag har t ex hjälpt invandrare här i Sverige som inte kunde handla själva – en tjej kunde inte ens handla saker inför att hon skulle få barn, och det är verkligen inte roligt för den som inte klarar sig i olika situationer. Självklart är det inte lätt att lära sig ett nytt språk som vuxen, och kanske med främmande bokstäver (som grekiska i mitt fall), men man behöver ju inte lära sig perfekt 🙂 Jag gick på en språklig grundkurs som verkligen bara gav de mest basala språkkunskaperna, och sen gav jag mig ut och pratade fel och gestikulerade bland folk tills jag lärde mig. Det hände mer än en gång att folk skrattade så att tårarna rann när jag sa fel som dom tyckte var jätteroliga, men det är kul att kunna göra någon glad! 😉

  Ha en toppen härlig kväll!
  Kram <3

 10. 13 november, 2018 / 19:18

  Så jäkla bra skrivet! Att se det från andrs hållet. Håller med dig om att rasism och flertalet av dem mår dåligt själva. Trångsynta osv.
  Du är rik!

 11. 13 november, 2018 / 19:19

  Jag jobbar med nyanlända barn och ser hur det kan va i olika världar. Respekt och kärlek är det bästa som finns och det är viktigt att ha det i tankarna 🙂
  Linda postade nyligen…Vikten av känslor!My Profile

 12. 13 november, 2018 / 19:45

  Så bra inlägg verkligen! Som du säger har vi nog alla fördomar om något men tycker att man inte ska leva efter dom. Det är svårt som vuxen att lära sig ett nytt språk.och jag ser mig som öppen och jag respekterar andra oavsett vart du kommer ifrån. kram <3

 13. Johanna
  13 november, 2018 / 22:12

  Så bra skrivet ! Men sen finns de tyvärr dom som inte ens vill lära sig svenska språket. Inte vill jobba och bara leva på bidrag ! Och sen finns de dom som pluggat och jobbar och verkligen vill lära sig allt. Kommer nog alltid vara så

 14. 13 november, 2018 / 22:29

  SÅ HIMLA BRA TEXT!! Blir så glad <3 Vi hade en mamma som kom idag(arbetar på en internationell förskola med många utländska föräldrar) och frågade "Veckans kompis are Weekly friend?" och berättar att hon ska börja gå på sfi och lära sig svenska. Hennes barn pratar sitt modersmål, engelska och lite svenska. Vi arbetar hela tiden med att våra barn ska lära sig svenska och blir så glad när de kan och att deras föräldrar säger hej och hejdå, trevlig helg osv på svenska. <3

 15. 13 november, 2018 / 22:35

  JJag blir så ledsen när jag hör dessa elakheter.. Tänk att mina barn och barnbarn ska växa upp i ett land fullt med fördomar och hat.. Usch….

 16. Otroligt välskrivet inlägg och jag som arbetat hela min yrkeskarriär på multikultiområden känner att jag fått lära mig så otroligt mycket om människor. Det slog mig för något år sedan att jag känner människor från världens alla världsdelar. Det är helt galet när jag tänker på att så är fallet, från varje världsdel finns det någon jag kallar bekant eller vän. Aldrig suckar jag åt dem, jag är berikad 🙂

 17. 13 november, 2018 / 23:45

  Ja det är verkligen starkt inlägg och att se och vara lyhörd för alla kulturer är så viktigt

 18. 13 november, 2018 / 23:54

  Ja hatet är stort här. Det ”roliga” i det är det bara är andra som ska lära sig språket och ta seden dit dom kommer. Vet flera som bor utomlands och kan knappt ett ord av det nya språket och bara umgås med landsmän. Sen tillhör jag dom som tycker att språket är viktigt. Man kommer inte ut i arbetslivet osv utan språkkunskaper, men då gäller det att vi svenskar vågar oss fram, börjar prata och låter dom bli delaktiga i vår vardag.

 19. 14 november, 2018 / 00:09

  Så himla fint beskrivet! Och så otroligt sanna ord! För mig har det alltid varit helt jäkla oförståeligt hur man kan göra skillnad på människovärde på grund av land, utseende, hudfärg what so ever. Vi är alla likadana på insidan. Hur kan man inte förstå det?

 20. Denevigaresenären
  14 november, 2018 / 00:52

  Har tänkt många gånger på exakt alla dessa saker som du tar upp. Är själv invandrad och förstår precis allt det du skriver. Det är så mycket mer komplicerat än vad det går att förstå. Så många olika faktorer som spelar roll för hur man kommer att lyckas etablera sig på arbetsmarknaden och i det nya samhället. Jag har sagt det förr och säger det igen: det gäller alla och det handlar om att både ge och ta, på alla nivåer, håll och kanter. Kram fina du ❤️❤️

 21. 14 november, 2018 / 01:39

  Såå bra skrivit!! Otroligt viktigt inlägg!! Är det något jag har svårt att förstå så är det rasism ? kram på dig ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa mitt senaste blogg inlägg i min kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

sv Swedish
X