Mina barn har saknat svenskt ”Rostbröd” så jag provade att baka eget.
Brödet som ligger i hyllorna här har lång hållbarhet och smakar inte alltid så färskt.
Det här receptet räcker till två formfranska.

Formfranska/Rostbröd
Två limpor med jätte gott hembakat rostbröd
Ingredienser
- 2,5 dl Mjölk
- 2,5 dl Vatten
- 25 gram jäst
- 2 tsk Salt
- 1 msk Strösocker
- 25 gram Rumsvarmt smör
- 12-13 dl Vetemjöl
Instruktioner
- Börja med att klä in två brödformar (1,5 liters) i bakplåtspapper.Låt bröden stå ca 10 minuter i formarna innan du tar upp dem.Låt brödet svalna helt innan du skivar det
- Blanda vatten, mjölk i en kastrull och värm upp till 37 grader.
- Smula jästen i en bunke och häll över vätskan, rör om tills jästen har löst upp sig
- Tillsätt salt, socker, smöret och mjöl. Arbeta degen (5 minuter i maskin eller 10 min för hand).
- Ta upp degen och dela i två delar, forma dem till två limpor och lägg i formarna.Låt limporna jäsa i 60 minuter under en bakduk och sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla bröden med ägg och strö på vallmofrön.
- Baka bröden i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter.
- Låt bröden stå ca 10 minuter i formarna innan du tar upp dem. När brödet har svalnat helt kan du skiva upp det
Men att jag inte tänkt på att baka eget sådant, älskar ju det! Tack för tipset.
Författare
Testa! Det blev verkigen super gott!!
Vad roligt att du bakade eget 🙂 Tråkigt att det man köper inte smakar så färskt där :/
Åh, vilket smidigt recept. Jag har nog aldrig testat att göra eget rostbröd tidigare. Blev det gott? 🙂
Elisa postade nyligen…Liten blir stor
Författare
Blev super, smakar som de små rostbröden man köper, det med vallmofrö på… supet gott
Åh baka själv är alltid bäst.
Förstår att dom saknar rostbröd det är gott ju
Men woow så gott ditt bröd ser ut att vara, ser så mycket godare och mjukare ut än de i affären 😀
Gud vad gott det ser ut ! Detta ska jag absolut testa och frysa in med 😀 ! Barnen kommer bli överlyckliga då dom älskar rostat:D hemmagjord bröd är ju så mycket godare !
Författare
Jag gjorde två limpor igår av detta och det är mindre än ett halvt kvar. Ska göra en dubbel sats nästa gång och frysa in, som du skriver perfekt att ha i frysen.
Åh, så gott det ser ut. Hembakat bröd är ju så gott. Kan tänka mig att ni saknar vanligt rostbröd.
Vilket bra recept :D. Har aldrig tänkt på det där att just sånt kanske inte man får tag på där du bor :). Vad brukar man rosta hos er? 🙂
Författare
Finns ju bröd och även rostbröd. Men det är med lång hållbarhet så de smakar inte färskt 🙁 inte roligt bröd alls. Typ sånt man kan hitta på Lidl. Här äter folk mest vitt bröd direkt från bageriet och det är bara gott första dagen (typ som frallor).
Åh det såg verkligen supergott ut ? så duktig du är – såg ut att komma direkt från bageriet 🙂
Författare
Det smakar som det man köper. De små formfranska limporna 🙂
Sånt bröd är ju verkligen så otroligt gott! Tusen tack för receptet, ska definitiv testa att göra någon gång ?
Yela postade nyligen…New in – Mina senaste inköp
Men åh så gott med eget rostbröd. Har inte tänkt på att man kan baka det själv. Det låter ju smidigt och enkelt.
Sånt bröd älskar jag att rosta! 😀 Kul med recept, det tackar jag för 😀
men ohh så läskande bilder och så gott det är sådant bröd
Marie postade nyligen…Inte alltid en dans på rosor
Det brödet är ju bara för gott ? tack för receptet
Det brödet är ju bara för gott ? tack för receptet mums
Det där såg faktiskt lite farligt gott ut 😀 Hembakat är ju det godaste som finns 🙂 så duktig du är
Men oh så spännande, det måste jag tippsa maken om ?