Skolstart

I måndags började allvaret igen!

Här börjar skolan lite senare än i Sverige, och i måndags var det dags!
Dottern som började i ettan hade lite inskolning i fredags mellan 10-12 då hon fick träffa lärare och kompisar och de visade runt i skolan, var allt ligger osv.

Efter det åkte vi för att inhandla skoluniformer. Alla skolor här har olika uniformer och det är olika regler på olika skolor om vad de ska ha på sig.
I förra skolan behövde de tillexempel bara ha på sig en skoltröja och sen valfria byxor under.

I endel skolor har flickor kjol och pojkar byxor, vissa har shorts. I mina barns skola har alla samma kläder. En blå piké tröja (kortärmad på sommaren och långärmad på vintern) och grå byxor.

Detta var inte poppis hos något av mina kiddos, speciellt inte dottern som tyckte hon såg ut som en pojke i byxorna och hon ville absolut inte ha dem på sig.

Sen köpte vi allt material som de behöver som tex. pennor, sudd, färg pennor, vattenfärger, kladdkritor, skrivböcker, sax, matlåda, playdoh, mappar, pärmar osv.

När måndagen tillslut kom var dottern super peppad, dock inte på kläderna men på att få gå till skolan och träffa kompisar igen efter ett långt sommarlov.

Vi lämnade henne vid 8:15 och 8:20 sjunger alla barn nationalsången på skolgården.
8:30 var hon i klassrummet 🙂

Här börjar alla barn i skolan 8:30 och de yngre barnen slutar 14:30, de äldre barnen slutar 15:30.

Lunch är 12:00 till 13:00 och de flesta barnen här går hem och äter sin lunch. Endel blir hämtade av sina föräldrar och andra åker skolbussen hem för att äta. Det finns en kiosk som säljer toast, juice, frukt och annat smått och gott och endel barn köper sin lunch där och andra har med sig matsäck.

De här första dagarna har vi åkt till skolan vid lunchen och varit med dottern den timmen hon har haft rast och då har hon antingen ätit medtagen mat eller köpt något i kiosken.

Vi får se hur vi ska göra nästa vecka om hon ska komma hem och äta eller om vi kanske ordnar så hon får åka till Emirs förskola (som även är fritids för större barn efter skolan) och äta lunch där.

Det verkar som de flesta barnen i hennes klass alla blir hämtade och äter sin mat hemma och vi vill inte att hon ska bli ensam kvar på skolan utan kompisar från hennes klass.

På väg till skolan för allra första gången!

Och hur går det med skoluniformen som hon verkligen hatade?
Inga problem, alla barn har samma kläder, alla hennes nya kompisar med och då känns det ju genast toppen!!

Följ:

21 Kommentarer

 1. 11 september, 2019 / 19:06

  Vad skönt att dom börjar lite senare och får lite mer semester ? härligt med en skol uniform

 2. 11 september, 2019 / 19:12

  Har jag missat nåt? ”här börjar man……skoluniform?” Bor ni nån annanstans? (förlåt om jag inte hänger med riktigt)

 3. 11 september, 2019 / 19:16

  Så roligt att höra om rutinerna med skolan! Tycker ändå det kan vara bra med skoluniform, minns hur barn när jag var liten kunde bli retade för sina kläder så är ju toppen att alla har samma på så sätt ☺️
  Yela postade nyligen…Höstmode SpecialMy Profile

 4. Paulina
  11 september, 2019 / 21:08

  Men så himmla kul!
  Jag skolan i Sverige har ju börjar för länge sen! Hoppas det fick en bra start i skolan!
  Så coolt tycker jag det är med skol kläder! Tycker nästa Sverige borde ha det också ??

 5. 11 september, 2019 / 21:14

  Woow vilken vacker dotter du har ?
  Hon ser verkligen glad ut

 6. Jennysvardag
  11 september, 2019 / 21:15

  Jag tycker att skoluniform är bra att ha för då har alla barn samma kläder och inget bra blir retad för det är fel kläder. Hoppas att ni hittar en bra lösning på hur ni ska göra vid hennes lunch i skolan 🙂

 7. 11 september, 2019 / 21:32

  Jag är lite kluven på om jag är för eller emot uniform i skolan. Men om skolan har den regeln så är det nog enklare att ställa sig in på det när alla andra är lika.

 8. Så spännande att läsa om skolsystemet där :D. Som lärare är man ju lite nördig i sådant, ja som specialpedagog med. Man sitter ju gärna och lär in sig på saker och det tycker jag är extra kul. Tänker på det där med både skolmaten och material som tycks köpas av er föräldrar. Lite skillnad mot Sverige där allt mer eller mindre ska var gratis 🙂

 9. 11 september, 2019 / 22:44

  Oj måste ni köpa all material till skolan också? Här när man gick i grundskolan fanns det ju redan lite material. Vad skönt att hon ändrade sig angående uniformen. Hon är fin ändå. 🙂 Kram

 10. 11 september, 2019 / 23:04

  Åhh så glad hon ser ut – kommer ihåg den där förväntan för skolan när man var liten! Skönt att det gick över med skoluniformen, kanske inte är så dumt att ha ändå 🙂
  Kram

 11. 11 september, 2019 / 23:09

  Men vad konstigt ändå att det inte är självklarhet att man äter på skolan, för flesta föräldrarna jobbar väl och man ska ju inte behöva köpa mat i kiosken eller gå hem, känns som det kan bli slarvmat då ef alla föräldrar är ju ej hemma den tiden? Samt så skönt att barnen har uniform, praktiskt men även bra. Hur många ombyte får dem?
  Marie postade nyligen…Myser till familjenMy Profile

 12. 11 september, 2019 / 23:27

  Älskar att du berättar om hur allt går till hos er – jag tycker att det är så spännande. Och kan faktiskt tycka att det här med skoluniform är fint då mycket mobbing i sverige handlar om vad folk har för kläder och inte. Fortsätt snälla berätta om allt som skiljer livsstilarna åt. Kram!

 13. 12 september, 2019 / 00:05

  Hoppas hon kommer trivas i skolan. minns hur pirrigt det var första dagen! Kram

 14. 12 september, 2019 / 00:29

  nej men åh det är så speciellt när de börjar ettan förstår det va så hos er oxå . jobbigt et där me maten bara

  annars fina biler o det verkar bli bra
  Ullie postade nyligen…Lilla lejonetMy Profile

 15. 12 september, 2019 / 00:48

  Åh så roligt med skolstart! Spännande också att behöva ha unirform på sig, tänk så annorlunda det kan vara i olika länder!

 16. 12 september, 2019 / 02:30

  Kan hålla med tösen om byxorna, men måste man så måste man 😛

 17. 12 september, 2019 / 08:27

  Spännande att få börja skolan. Då är man stor. Ni får bekosta allt själva i Turkiet med skolgången? Många glömmer hur bra vi har det i Sverige.

 18. 12 september, 2019 / 10:08

  Oj vad annorlunda skolan funkar i Turkiet. Inser att barnen i Sverige är rätt bortskämda vad gäller att få allt material och inte behöva köpa något. Egentligen är det rätt smart att ha skoluniform. Inga barn kan bli mobbade på grund av kläderna.

 19. 12 september, 2019 / 10:15

  Så kul att de äntligen dratt igång. Skönt att de löste sig med kläderna med!! Kul att få läsa lite om hur det fungerar i andra länder.

 20. 12 september, 2019 / 11:47

  På ett sätt är det ju bra med uniform men hade jag behövt ha det hade jag inte heller vart så glad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa mitt senaste blogg inlägg i min kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

sv Swedish
X