Viktiga Vaccinationer

Jag är verkligen för vaccinationer.
Alla mina barn är vaccinerade enligt det svenska vaccinationsprogrammet som alla barn i Sverige blir erbjudna. Våra två yngsta har även fått vaccin mot vattkoppor
Alla våra har även fått vaccin mot Tuberkulos eftersom deras pappa kommer från ett så kallat riskområde där det kan förekomma Tuberkulos även om det anses som utrotat även där. Men bättre att ta det säkra före det osäkra.
Snart är det dags att ta ställning om dottern (och jag läste att även pojkar får det nu?) ska få HPV vaccinet.
Det lutar nog åt att hon får vaccinet (och även sonen om han blir erbjuden det) Men det är några år kvar innan det är dags för dem att få den så jag kan läsa på lite mer innan vi tar ställning.

Trots att jag är väldigt positivt inställd till vacciner så är jag lite skeptisk mot dessa vaccin som framställs under press och kanske för fort innan de har testats som de ska och under en längre tid.
Som tex. vaccinet som kom mot svininfluensan och som har visat sig ge många unga narkolepsi som biverkning.
(dock så tog vi alla i familjen den sprutan då den kom och hysterin kring att om man inte tar den så är man osolidarisk osv.)

Två av våra barn har fått vaccin mot rabies också då ena sonen blev biten av en katt och något år senare blev andra sonen biten av en hund medan vi var på utlandssemester. De fick alltså rabies vaccinet efter att de hade blivit bitna och som jag har förstått så det det effektivt om man ger sprutorna (det är flera sprutor) så snart som möjligt efter att man blivit biten. Rabies är inget att leka med och heller inget vaccin man direkt nekar när man står där och ens barn kanske är smittad med en sjukdom som är 100% dödlig om man inte vaccineras. Vem vågar ens chansa?

RABIES:
Rabies är en till 100 procent dödlig sjukdom, som inte kan botas trots modern intensivvård. Patienten insjuknar med ångest och oro som tecken på en hjärninflammation. Genom påverkan på nerver till svalgmuskulaturen får patienten kramper vid sväljning (vattuskräck). Patienten avlider i regel inom 14 dygn.
Inkubationstiden är vanligen 3–6 veckor men kan vara så kort som fem dygn och så lång som ett år. Dess längd beror framför allt på smittdosen och var på kroppen man blivit biten – den är betydligt kortare vid multipla bett i rikt innerverande områden som ansiktet än om man bitits i benet.

Vaccin mot Corona

Nu är de i full färd med att utveckla ett vaccin mot Covid-19 och jag är så kluven.
Detta vaccin precis som det mot svininfluensan framställs i panik och jag tror inte det blir bra.
Jag hoppas att det inte ska uppstå biverkningar längre fram för de som tar vaccinet. Men det är ju inget vi vet något om nu.
Samtidigt som jag vill att det ska komma ett vaccin helst nu. Min mamma är i en extrem riskgrupp, hon är äldre och har två lungsjukdomar som gör att hon med största sannolikhet inte skulle fixa Covid.

Vi kommer inte att vaccinera oss mot Corona när det vaccinet kommer (som det känns nu i alla fall) men jag hoppas att min mamma tar vaccinet.
Hon fyller 70 år nu i oktober och skulle det bli några biverkningar av vaccinet så hoppas jag att de är lindrigare än att få corona.

Ska du vaccinera dig mot Covid-19 när vaccinet kommer?

Något vi har varit dåliga med är att vaccinera oss inför utlandsresor och varje gång vi varit i ett land där det finns sjukdomar som inte finns i sverige så har jag alltid i efterhand tänkt att nu drabbas vi väl av tex. malaria för att vi glömde vaccinera oss innan resan igen.

Vaccinerar du dig inför resor?

Förut var det så omständigt att boka tid på vårdcentralen och ibland blev man nästan ifrågasatt varför man skulle vaccinera sig. 

Men nu finns Sveavaccin.se
Har du hört talas om dem?

Hos dem kan du vaccinera dig mot det mesta och nu även mot bältros (shingrix), fästingburen TBE och ta Covid-19 antikropp test.

Vaccinationsmottagningar hittar du i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Följ:
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa mitt senaste blogg inlägg i min kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

sv Swedish
X