Go Back

Formfranska/Rostbröd

Jenny
Två limpor med jätte gott hembakat rostbröd
Måltid Bröd, Frukost
Kök Svenskt
Portioner 2 limpor

Ingredienser
  

  • 2,5 dl Mjölk
  • 2,5 dl Vatten
  • 25 gram jäst
  • 2 tsk Salt
  • 1 msk Strösocker
  • 25 gram Rumsvarmt smör
  • 12-13 dl Vetemjöl

Instruktioner
 

  • Börja med att klä in två brödformar (1,5 liters) i bakplåtspapper.
    Låt bröden stå ca 10 minuter i formarna innan du tar upp dem.Låt brödet svalna helt innan du skivar det
  • Blanda vatten, mjölk i en kastrull och värm upp till 37 grader.
  • Smula jästen i en bunke och häll över vätskan, rör om tills jästen har löst upp sig
  • Tillsätt salt, socker, smöret och mjöl. Arbeta degen (5 minuter i maskin eller 10 min för hand).
  • Ta upp degen och dela i två delar, forma dem till två limpor och lägg i formarna.
    Låt limporna jäsa i 60 minuter under en bakduk och sätt ugnen på 200 grader.
  • Pensla bröden med ägg och strö på vallmofrön.
  • Baka bröden i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter.
  • Låt bröden stå ca 10 minuter i formarna innan du tar upp dem. När brödet har svalnat helt kan du skiva upp det
Keyword bröd, formfranska, Frukost, rosta, rostbröd